Bescherm uzelf tegen de schadelijke straling van de zon

  Buitenwerk gebeurt onder allerlei weersomstandigheden – regen, wind en felle zon. Wanneer het regent en koud is, zult u kleding aantrekken die u beschermt tegen regen en kou, maar wat doet u als de zon schijnt? Dan is het belangrijk dat u zich goed kleedt om uw huid te beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon.

  Hebt u werkkleding voor de zonnige zomermaanden? Draag werkkleding die u tegen de zon beschermt wanneer u buiten werkt. Wanneer u dat doet, zorgt u voor uw huid en verkleint u de kans op huidaandoeningen. De uv-straling van de zon kan schadelijk zijn voor uw huid als u zonder bescherming in de zon bent. Daarom is het belangrijk dat uw werkkleding uw huid beschermt tegen de zon.

  Textiel biedt tot zekere hoogte bescherming tegen de schadelijke straling van de zon. Maar het varieert hoeveel bescherming geboden wordt. Hoe bestendig textiel is tegen uv-straling, hangt onder andere af van:

  • De dichtheid van het materiaal
  • De dikte
  • Van welke vezels het materiaal gemaakt is
  • De kleur
  • De elasticiteit
  • Eventuele nabehandelingen

  Hoe goed het product bestand is tegen zonnestraling hangt er bovendien van af of het bijvoorbeeld nat of gewassen is. Op warme dagen of als u zeer actief werkt, is het daarom belangrijk om een ander shirt aan te trekken als het shirt dat u draagt nat of zweterig wordt, om zo de beste bescherming in stand te houden. Het is ook belangrijk om uw werkkleding regelmatig te vervangen als de kleren versleten zijn om zo de bescherming tegen uv in stand te houden.

  Om de tegen uv beschermende eigenschappen te behouden, is het bovendien belangrijk om de wasinstructies in de kleding te volgen.

  EN 13758-2 UPF 40+

  Hebt u gedocumenteerde bescherming tegen zonnestraling nodig?

  MASCOT heeft ervoor gekozen om een aantal producten uit de SAFE-collecties te certificeren conform EN 13758-2 (uv-zonnebeschermingseigenschappen) aangezien die kleding vaak buiten wordt gedragen bij allerlei weersomstandigheden. De selectie EN 13758-2-gecertificeerde producten van MASCOT bestaat uit bovenstukken zoals T-shirts, T-shirts met lange mouwen en sweatshirts. Het zijn lichte producten om als basislaag te dragen wanneer de zon aan de hemel staat en de hoeveelheid uv-straling het grootst is.

  Bekijk hier de producten van MASCOT die zijn gecertificeerd volgens EN 13758-2

  Om de EN 13758-2-certificering te bereiken moet bij het testen een beschermingsfactor tegen ultraviolet (UPF-waarde) van minimaal 50 worden bereikt, en dit niveau moet minimaal blijven bestaan – en gedocumenteerd worden bij lopende hercertificering – om de certificering te behouden. Als dit wordt bereikt, mag de producent het product markeren met "UPF 40+". Met een UPF 40+-markering is de gebruiker verzekerd van een uv-blokkering van minimaal 97,5%. Dat betekent dat minder dan 2,5% van de schadelijke uv-straling van de zon door het materiaal heen komt.

  Geen hocuspocus

  Een dikke laag zonnebrandcrème op droge huid beschermt beter dan een dun laagje zonnebrandcrème nadat u meerdere keren in het water bent geweest. Op dezelfde manier beschermt stevig en dicht textiel beter dan een dun en luchtig T-shirt. Zodoende zijn het de dunne materiaaltypes die u mogelijk onvoldoende beschermen, en daar moet u op letten wanneer u tijdens het werk wordt blootgesteld aan zonnestraling.