en-61482-2

  Producten van MASCOT die zijn gecertificeerd volgens IEC 61482-2 beschermen de gebruiker op verschillende niveaus tegen de thermische gevaren van een elektrische vlamboog.

  EN 61482-2

  Kleding die gecertificeerd is conform IEC 61482-2 beschermt tegen de thermische gevaren die ontstaan bij een elektrische vlamboog. Tijdens een vlamboogexplosie kan de kleding worden blootgesteld aan vlammen, straling en metaalspetters van elektroden. Het is daarom van belang om goed gekleed te zijn. De kleding moet voldoende isolatie bieden om te beschermen tegen eventuele vlammen en metaalspetters en om te isoleren tegen de intense hitte, zodat u tweedegraadsverbranding voorkomt. Voor volledige bescherming moet de kleding het hele lichaam bedekken. Draag uw jas en broek bijvoorbeeld samen met andere beschermingsmiddelen, zoals een helm met gezichtsbescherming, beschermende handschoenen en veiligheidsschoenen, om het juiste beschermingsniveau te garanderen. U verhoogt de bescherming ook door u in laagjes te kleden. Wanneer u onder uw brandvertragende kleding ook nog brandvertragende onderkleding draagt, bent u nog beter beschermd.

  De IEC 61482-2-certificering omvat de volgende twee testmethodes.

  EN 61482-2

  1. EN 61482-1-1 (Open Arc Test)

  Bij deze test worden alle stoflagen van de kleding getest op hun ATPV-waarde (Arc Thermal Protection Value). Vervolgens wordt een kledingstuk van hetzelfde stoftype getest met een vlamboogexplosie die overeenkomt met de gemeten ATPV-waarde van de stof. De ATPV-waarde definieert de vlamboogwaarde/-energie die nodig is om een tweedegraadsverbranding te veroorzaken. De test simuleert een reële ongelukssituatie.

  Kledingstukken die getest zijn met deze methode worden gecertificeerd conform IEC 61482-2 en geclassificeerd/gecertificeerd volgens testmethode EN 61482-1-1 met een ATPV-waarde of anders een EBT50-waarde (Energy Breakopen Threshold).

  EN 61482-2

  2. EN 61482-1-2 (Boxtest)

  Bij de boxtest worden een stofmonster en een kledingstuk van hetzelfde stoftype blootgesteld aan een elektrische vlamboog op torsohoogte om een echte ongelukssituatie te simuleren. Bij de boxtest worden, net als bij de Open Arc Test, de warmte-isolatie, de kans op huidverbranding (tweedegraadsverbranding) en de functies van de kleding na blootstelling aan een elektrische vlamboog getest. De testmethode omvat geen bescherming tegen elektrische schokken.

  Bij de boxtest wordt de gecertificeerde veiligheidskleding ingedeeld in klasse 1 (4 kA) en 2 (7 kA), waarbij klasse 2 de beste bescherming aangeeft. De kleding wordt geclassificeerd/getest conform EN 61482-1-2 (klasse 1 of 2).

  Bij MASCOT zijn de producten gecertificeerd in overeenstemming met beide testmethodes of met één ervan. U kunt zelf zorgen voor betere bescherming door u in laagjes te kleden, met beschermingsmiddelen, enz. Onderschat nooit het belang van onderkleding die ook een beschermend effect heeft. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat u nooit twee resultaten van twee verschillende producten bij elkaar mag optellen om de som te gebruiken als basis voor de bescherming.