EN 13758-2 UPF 40+

  EN 13758-2 UPF 40+

  EN 13758-2 is een productnorm voor bescherming tegen de schadelijke uv A- en uv B-straling van de zon. Kleding die gecertificeerd is conform deze norm wordt gemarkeerd met een factor voor bescherming tegen ultraviolette straling (de UPF-waarde), die het beschermend vermogen aangeeft. De beschermingsgraad is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de dikte, dichtheid en kleur van het materiaal. Tegelijkertijd wordt het beschermend vermogen van het textiel ook beïnvloed door slijtage en wassen, alsmede door het uitrekken van de kleding.

  Door kleding aan te trekken die gecertificeerd is conform 13578-2 beperkt u het risico op huidbeschadiging als gevolg van zonnestraling.

  De meetmethode

  Er zijn verschillende normen voor de certificering van materialen met uv-bescherming, en zodoende verschillende methodes om het beschermend vermogen van de kleding tegen uv-straling te testen. Bij EN 13758-2 wordt nieuw, niet-uitgerekt en droog textiel getest. In het testresultaat wordt de laagste UPF-waarde opgegeven en niet een gemiddelde zoals bij andere normen. De testmethode omvat kleding en hoofdbedekking, en volgens de norm moet de kleding driekwart van armen en benen bedekken.
  Test van uitgerekt en nat textiel is toegestaan onder EN 13758, maar dat is geen vereiste voor de norm.

  Ga voor de hoogste bescherming

  EN 13758-gecertificeerde kleding is bedoeld om het risico op huidbeschadiging te beperken. Houd er echter wel rekening mee dat alleen de bedekte delen beschermd zijn. Daarnaast neemt de bescherming af als de kleding nat of versleten is, of wanneer de onderhoudsinstructies niet worden opgevolgd. Let daarom altijd op de toestand van uw kleding en zorg dat u uw werkkleding onderhoudt volgens de instructies die in de kleding staan.