EN 17353

  De conform EN 17353 gecertificeerde producten van MASCOT zijn werkkleding voor situaties waarin verhoogde zichtbaarheid noodzakelijk is.

  EN 17353 is een EU-norm die eisen stelt aan betere zichtbaarheid van de werkkleding voor medewerkers in werkomstandigheden in middelzware risicosituaties. Werkkleding die gecertificeerd is volgens EN 17353 is bedoeld voor medewerkers die behoefte hebben aan zichtbaarheid, maar niet op een plek werken waar de risicoanalyse van de werkomgeving aangeeft dat er persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden gedragen die gecertificeerd zijn conform EN ISO 20471.

  Lees meer over EN ISO 20471

  Vergeleken met hi-vis-werkkleding die gecertificeerd is conform EN ISO 20471 zijn er meer mogelijkheden voor het gebruik van kleur in het ontwerp van EN 17353-gecertificeerde werkkleding. Het fluorescerende materiaal in de producten mag namelijk een van de volgende kleuren hebben: Groen, geel, geel-oranje, oranje, oranje-rood, rood en roze.

  Zichtbaarheid in 3 categorieën

  EN 17353 specificeert de minimale hoeveelheden – en daarmee de eis aan het oppervlak van het fluorescerende materiaal en de reflectoren – die in de producten verwerkt moeten worden om de zichtbaarheid te verhogen. De norm beschrijft ook de ontwerpeisen die worden gesteld aan de verschillende producttypes:

  • Type A dat alleen bescherming biedt bij daglicht. Producten die gecertificeerd zijn conform EN 17353 type A bevatten een minimale hoeveelheid fluorescerend materiaal.
  • Type B biedt bescherming in de avond en nacht. Producten die gecertificeerd zijn conform EN 17353 type B moeten loshangende reflectoren (type B1) hebben, afneembare of vastgemaakte reflectoren hebben op pijpen en mouwen van kledingstukken met lange mouwen (type B2), of voldoen aan de minimumeisen voor reflecterende materialen met reflecterende banden op zowel torso als pijpen/mouwen (type B3).
  • Type AB biedt bescherming bij daglicht, in de schemering en 's nachts. Producten die gecertificeerd zijn conform EN 17353 type AB moeten om de zichtbaarheid te verhogen zowel fluorescerende als reflecterende materialen hebben of materialen die beide eigenschappen bezitten.

  Alle producten van MASCOT die gecertificeerd zijn conform EN 17353 voldoen aan de eisen voor de certificering EN 17353 type A.