Compromisloze bescherming en comfort

in nieuwe multinorm veiligheidskleding
Veiligheidskleding - MASCOT® MULTISAFE - 2014
Donderdag 7 Augustus 2014

Het primaire doel van veiligheidskleding is om de drager te beschermen tegen externe elementen, zoals vlambogen en lasspatten. De afgelopen jaren is daarin weinig veranderd. Maar vanaf heden is er een uitgebreid pakket beschermende kleding beschikbaar, waar niet alleen aandacht is besteed aan de veiligheid, maar ook aan comfort, pasvorm, bewegingsvrijheid en functionaliteit zoals zakken en gereedschapslussen.

Optimaal moet werkkleding worden getest op de werkplek voordat het in productie wordt genomen. En dat is precies wat MASCOT heeft gedaan met de nieuwe MASCOT® MULTISAFE collectie. Dit heeft geresulteerd in een 9-tal producten die zeer grondig zijn getest; veiligheidskleding zonder compromis ten aanzien van veiligheid, functionaliteit en design.

Werkkleding die je niet voelt:

"Ons doel is om onze klanten te voorzien van werkkleding waarin ze zich veilig voelen. De kleding mag je niet hinderen in je bewegingen, en eigenlijk merk je dus niet dat je werkkleding draagt, omdat alles goed functioneert en de zakken precies op de juist plaats zitten" verteld CEO Michael Grosbøl die de ontwikkeling van de MASCOT® MULTISAFE collectie nauwlettend heeft gevolgd.

MASCOT® MULTISAFE Jas - Patagonia - 2014

Getest bij bedrijfstakken in de industrie

Deze collectie is meer dan anderhalf jaar in ontwikkeling geweest. De fase die de meeste tijd in beslag nam - maar ook de meest belangrijke - was de draagtestfase. MASCOTs productontwikkeling heeft testkleding gestuurd naar professionals in heel Europa. Medewerkers van gas-, olie-, elektriciteits- en nutsbedrijven hebben de kleding tijdens hun dagelijks werk getest. De testpersonen hebben voortdurend feedback en suggesties ter verbetering gegeven, die de productontwikkelaars van MASCOT hebben gebruikt bij de ontwikkeling van het eindproduct. Eén van de suggesties leidde bijvoorbeeld tot een andere positionering van de duimstokzak, wat een grote verbetering van het draagcomfort heeft opgeleverd. De proefpersonen vonden dat duimstokzakken teveel naar achteren waren geplaatst, waardoor men bij het knielen of bukken elke keer het gereedschap voelde. MASCOT heeft uitgebreid overleg gehad met het certificeringsinstituut. Er is een oplossing gevonden, die niet alleen gecertificeerd kon worden, maar waar de proefpersonen ook erg enthousiast over waren, omdat hun comfort en bewegingsvrijheid aanzienlijk werden vergroot.

Vlamvertragend gedurende de gehele levensduur van het product

Gedurende de test met de eindgebruikers werkte MASCOT in hun eigen laboratorium koortsachtig aan een stofsoort die de juiste combinatie van eigenschappen had. "Meer dan 40 verschillende soorten stof werden getest op alles van krimp tot slijtvastheid en treksterkte," vertelt Michael Grosbøl. Hij benadrukt dat gebruikers profiteren van de juiste materiaalkeuze: "In tegenstelling tot veel andere leveranciers gebruikt MASCOT een 100% 'inherente' stof, waarbij de vezels zelf de vlamvertragende eigenschappen hebben. Dit betekent dat de vlamvertragende eigenschappen niet verdwijnen na herhaald wassen, zoals dit het geval kan zijn met producten waarbij de vlamvertraging wordt aangebracht op de stof en de drager van de kleding niet weet wanneer de bescherming ‘verdwijnt '.

Hi-vis jas - MULTISAFE - 2014

Meer en meer bedrijven kiezen voor multinorm veiligheidskleding

Niet iedereen heeft gecertificeerde, antistatische, zuurbestendige en vlamvertragende werkkleding nodig die tevens bescherming biedt tegen vlambogen en lasspatten. Maar steeds meer bedrijven worden zich bewust van het feit dat de juiste werkkleding het risico op letsel kan verminderen. Naast elektriciens, zijn het vooral mensen die werkzaam zijn in de opslag en distributie van energie (gas, wind, elektriciteit en olie), die multinorm veiligheidskleding dragen. Deze medewerkers werken vaak buiten en/of dichtbij rijdende, zware machines en vrachtwagens. Daarom moet hun kleding ook wind- en waterdicht, ademend, fluorescerend en reflecterend zijn. De nieuwe MASCOT® MULTISAFE collectie heeft dit allemaal. Deze collectie bevat een winterjas en winterbroek die maar liefst aan negen verschillende certificeringen voldoen.

Daarnaast vindt u in de MASCOT® MULTISAFE collectie ook fluorescerende multinorm werkbroeken, een Amerikaanse overall en een werkjack aan. Deze producten zijn behandeld met een vuilafstotende coating zodat de fluorescerende eigenschappen, en daarmee de zichtbaarheid, langer worden behouden. Daarnaast zijn er vier producten die bedoeld zijn om direct op het lichaam te dragen: een longsleeve T-shirt, sweatshirt, ondershirt met lange mouwen en een functioneel ondergoed. Deze artikelen zijn antistatisch, vlamvertragend en gemaakt met een brandvertragende draad.

MASCOT® MULTISAFE - Veiligheidskleding - 2014

De fluorescerende kleding is goedgekeurd volgens de nieuwe, strengere norm EN ISO 20471. Daarnaast zijn de producten voorzien van meer reflecterend materiaal dan de norm voorschrijft. Alle fluorescerende producten voldoen aan de chemische norm EN 13034. Als één van de weinige in de industrie, zijn beide MASCOT® MULTISAFE jassen als klasse 2 van EN 61482-1-2 lasboognorm gecertificeerd.