In de toekomst wordt gebruikte werkkleding gerecycled voor nieuwe kleding

  Samarbejde mellem MASCOT og Teknologisk Institut 2022
  Wed, 17 Aug 2022

  MASCOT en zeven grote spelers uit de Deense textiel- en recyclingindustrie hebben zich – met steun van de Deense Milieuraad – samen met het Teknologisk Institut een ambitieus doel gesteld: Kledingafval moet in de toekomst verwerkt kunnen worden tot zo'n hoge kwaliteit dat het rechtstreeks kan worden gebruikt bij de productie van nieuwe kleding.


  De kwaliteit moet hoger

  De vergroening van de kledingindustrie vereist nieuwe benaderingen van kledingontwerp en van de processen voor het omzetten van kledingafval in bruikbare vezels voor nieuwe textielproducten.


  Daarom is MASCOT samen met spelers uit de kledingbranche en op het gebied van materialen en recycling het project Den Cirkulære Tekstilindustri (De circulaire textielindustrie) gestart, dat wordt gesteund door het ontwikkelings- en demonstratieprogramma MUDP van de Deense Milieuraad. De doelstelling is ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het gerecyclede textielmateriaal zo hoog wordt dat het rechtstreeks kan worden gebruikt in de bestaande waardeketen. Van versleten, beschadigde kleding moet dus nieuwe kleding kunnen worden gemaakt.


  “De uitdaging bij textiel is hetzelfde als waar we bij plastic mee te maken hadden. Net zoals plastic is textiel ontworpen om tegen wassen en slijtage te kunnen. Maar voor het recyclen is het nodig dat we de materialen kunnen scheiden en verfstoffen en impregneringsmiddelen kunnen verwijderen zonder dat het materiaal zelf beschadigd raakt*”, zegt projectleider Julie Brender Trads van het Teknologisk Institut.


  Blij met de kledingbranche

  In samenwerking met de deelnemende kledingproducenten – Five Units, Sustainawear, Hummel en Knowledge Cotton Apparel – zijn er gedurende het project bijvoorbeeld designgidsen ontwikkeld die ervoor moeten zorgen dat we voortaan materialen van hoge kwaliteit met een groot potentieel voor hergebruik gebruiken.


  “We staan echt op het punt om kleding op een veel meer hulpbronverantwoorde manier te produceren, maar dit project laat zien dat we het niet alleen kunnen. Heel veel processen hangen met elkaar samen, en als we deze uitdaging willen aangaan, moeten we alle processen erbij betrekken, van de ontwerpfase tot de eigenlijke recycling. Dat kunnen we niet alleen, we hebben de hulp van de textielindustrie nodig. Daarom is het noodzakelijk, belangrijk en interessant om deel uit te maken van een groter partnerschap, waarin we een verschil kunnen maken voor de groene agenda", zegt MVO-manager Kristina Vigen van Mascot International A/S.