Vicepremier zeer geïnteresseerd in arbeidsomstandigheden

Mannen
Donderdag 3 September 2020

In augustus kreeg MASCOT Laos hoog bezoek in de persoon van vicepremier en minister voor Industrie en handel, Sonexay Siphandone.


De vicepremier nam een grote delegatie van twintig personen mee, met onder anderen onderminister voor Industrie en handel Somchith Inthamith, de directeur van het departement voor Industrie en ambachten Buavanh Vilavong, en Thongthip Phannoulath, interim-directeur van VITA Park, het industrieterrein waar de fabriek van MASCOT staat.

De vicepremier wilde graag meer horen over de vele maatregelen die MASCOT getroffen heeft voor de arbeidsomstandigheden. MASCOT draait slechts één ploegendienst en beperkt het overwerk zo veel mogelijk om medewerkers de kans te geven om overdag veel samen te kunnen zijn met hun gezinnen. Veel bedrijven in de textielindustrie draaien twee of drie ploegendiensten en zorgen voor overwerk in het weekend om de machines zo veel mogelijk te gebruiken. Maar werk in de avonden, nachten en weekenden gaat natuurlijk ten koste van het gezinsleven van de medewerkers.

 

Vrouw_Mannen

Laos heeft een openbaar sociaal verzekeringssysteem waar de bedrijven in het land aan bijdragen. In tegenstelling tot veel andere bedrijven zijn alle werknemers van MASCOT lid van het sociaal verzekeringssysteem. De vicepremier was erg blij om dit te horen, aangezien een groot deel van de bedrijven in Laos zich niet aanmeldt voor het systeem, waardoor werknemers niet worden gedekt door de financiële zekerheid die het systeem biedt. De regering voert op dit moment daarom een campagne om deelname aan het systeem uit te breiden.

MASCOT Laos kon de vicepremier ook vertellen, dat we een paar weken geleden de halfjaarlijkse externe audit hebben laten uitvoeren volgens de SA8000-norm, die gericht is op arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. MASCOT is sinds 2016 gecertificeerd volgens de SA8000-norm, en is vandaag de dag één van de slechts twee bedrijven in Laos die volgens deze norm zijn gecertificeerd.

Mannen_Vrouwen

MASCOT Laos heeft onlangs een lezing gehouden in de kantine van het bedrijf, waar de plaatselijke politie de 1300 werknemers vertelde over verkeersveiligheid. De vicepremier was ook erg blij met de zorg die MASCOT op dat gebied voor zijn werknemers draagt.

Vicepremier Sonexay Siphandone bedankte ons voor de interessante rondleiding en sprak zijn waardering uit voor de inzet van MASCOT op het gebied van de arbeidsomstandigheden op de fabriek.