MASCOT Laos bezocht door de nieuwe Laotiaanse minister voor industrie en handel

2021_MASCOT Laos bezocht door de nieuwe Laotiaanse minister voor industrie en handel_<span>Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos</span>
Vrijdag 28 Mei 2021
Sompheng Saysompheng is twee maanden geleden aangewezen als nieuwe minister voor industrie en handel in Laos. Eén van de eerste bedrijven die hij uitkoos voor een bezoek was MASCOT, samen met een delegatie hoge ambtenaren van zijn ministerie.

Hij wilde niet alleen een indruk krijgen van hoe een van de toonaangevende bedrijven binnen de kledingindustrie in Laos te werk gaat, hij was ook zeer geïnteresseerd in hoe MASCOT zich inzet voor de arbeidsomstandigheden. Voordat hij werd aangewezen als minister voor industrie en handel was Sompheng Saysompheng minister voor arbeid en sociale welvaart, en hij was dan ook bijzonder geïnteresseerd in de arbeidsvoorwaarden van de werknemers.

MASCOT werkt niet met ploegendiensten en voorkomt overwerk zo veel mogelijk, zodat het gezinsleven en de sociale activiteiten van de werknemers niet negatief worden beïnvloed. MASCOT is één van de maar twee bedrijven in Laos die een SA8000-certificering voor de arbeidsomstandigheden hebben.

MASCOT heeft zijn eigen dokterspost met één arts en twee verpleegkundigen die allemaal fulltime werken. De dag van het bezoek van de minister aan MASCOT was tevens de eerste werkdag van nog een arts. Het bedrijf heeft nu dus twee fulltime artsen. Tegelijkertijd is MASCOT bezig met de uitbreiding van de dokterspost, die bijna twee keer zo groot wordt als nu. De minister was daarnaast blij om te horen dat alle werknemers lid zijn van de publieke ziektekostenverzekering, wat in Laos niet altijd het geval is, omdat de werkgever 5% van het salaris van de werknemers aan het programma moet betalen.

2021_MASCOT Laos bezocht door de nieuwe Laotiaanse minister voor industrie en handel_Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos

Naast het verkrijgen van meer inzicht in hoe buitenlandse bedrijven werken in Laos, was het doel van de minister ook om te kijken naar hoe MASCOT zich inzet om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Van alle MASCOT-werknemers en gasten wordt bij aankomst de temperatuur gecontroleerd, en mensen met koorts worden weggestuurd om zich te laten testen op COVID-19. MASCOT heeft het gebruik van mondkapjes voor iedereen op de fabriek verplicht, en alle werknemers hebben bovendien een gelaatsscherm gekregen. Over de hele fabriek staat handalcohol en van de werknemers wordt gevraagd om minstens om het uur de handen te wassen.

MASCOT heeft bovendien schermen geplaatst tussen de eettafels in de kantine om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Daarnaast heeft het bedrijf een afzonderlijke ruimte gereserveerd met een ziekenhuisbed en toilet mocht bij aankomst op het bedrijf het vermoeden bestaan dat een werknemer COVID-19 heeft.

Voordat Sompheng Saysompheng zijn bezoek afsloot, uitte hij zijn tevredenheid over de inzet die MASCOT levert voor goede werkomstandigheden voor de werknemers, en voor alles wat gedaan is om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

2021_MASCOT Laos bezocht door de nieuwe Laotiaanse minister voor industrie en handel_Sompheng Saysompheng-Poul Skov Petersen MASCOT Laos