MASCOT opent fabriek

met 650 medewerkers in Vietnam
Eigen Fabrieken in Vietnam:
Vrijdag 7 Maart 2008

Met de inwijding de nieuwe fabriek van MASCOT in Vietnam versterkt het bedrijf haar fundament om de groei van het laatste decennium vast te houden. De fabriek ligt 50 kilometer van Hanoi en zal, wanneer de fabriek op volle toeren draait, werk verschaffen aan 650 medewerkers.

»Het laatste decennium zijn wij actief geweest in het Verre Oosten. Wij hebben de grote stap gezet alle activiteiten te verzamelen onder één dak vlakbij Hanoi«, zegt Michael Grosbøl, algemeen directeur van Mascot International A/S. De opening van de Vietnamese fabriek houdt onder andere in dat MASCOT haar grondstoffenmagazijn, productie en quiltfabriek verzamelt onder één dak. Hierdoor kunnen producten sneller worden geleverd aan de klant. De verkoop, het centrale magazijn en alle administratieve functies blijven in Denemarken. Ook de samenwerking met onze andere naaiateliers in het Verre Oosten blijven intact. Michael Grosbøl vertelt: » Doordat de productie nu gevestigd is onder één dak, kunnen wij ons concentreren op het optimaliseren van onze producten zonder dat dit hogere kosten met zich mee brengt«.

Productontwikkeling binnen de werkkledingsbranche

De productontwikkeling is bepalend geweest voor de groei van MASCOT. »Wij hebben producten ontwikkeld sinds ik in 1992 in het bedrijf begonnen ben. Destijds stond productontwikkeling binnen de werkkledingsbranche nog in de kinderschoenen« verklaart Michael Grosbøl. »Vooral aan het eind van de jaren ’90 hebben wij de productontwikkeling op turbosnelheid gezet en dat bleek succesvol te zijn«. Het effect van de productontwikkeling heeft in het afgelopen decennium geresulteerd in een groei van ongeveer 20 % per jaar«.

Economische voordelen

Productontwikkeling en groei gaan hand in hand. Michael Grosbøl verklaart: »Onze huidige marktpositie brengt voordelen met zich mee en geeft ons de mogelijkheid om nieuwe producten te ontwikkelen. Wij hebben op het ogenblik cirka 2 miljoen stuks werkkleding op voorraad die wij van dag tot dag kunnen leveren«. Met de inwijding de nieuwe fabriek van 15.000 m2 in Vietnam wordt tevens de productontwikkging gecontinueerd. Michael Grosbøl verklaart: » Er worden 650 medewerkers aangenomen in Vietnam, waarvan er 600 in de productie, 25 in het magazijn en 25 in de administratie werkzaam zijn. Als het nodig is dan hebben wij de mogelijkheid om naar fase twee te gaan, waarbij er nog eens 1700 medewerkers aangenomen kunnen worden. De bouwkavel met een totale oppervlakte van 50.000 m2 is voor een eventuele uitbreiding groot genoeg«.

Lang onderzoeksproces

Voor de inwijding van de nieuwe fabriek is er maar liefst 2,5 jaar voorbereiding aan voorafgegaan. Voordat er een keuze is gemaakt voor de uiteindelijke huisvesting zijn er vier verschillende landen onderzocht. Het bouwproces, dat eind april 2007 is begonnen, heeft minder dan een jaar in beslag genomen. »Wij hebben geïnvesteerd in een stuk grond dat zich in een industrieel gebied bevindt, en dat is een goede keus geweest. Met de steun van de locale instanties zijn alle praktische zaken erg proffessioneel en snel behandeld. En ik moet zeggen dat wij, met ondersteuning van de ambassade, de voorgekomen problemen op een rationel manier hebben opgelost. Ik ben er ontzettend trots op dat het bouwproces volledig volgens het boekje is gegaan«, aldus Michael Grosbøl.

Veiligheid hoog in het vaandel

Onder het hele bouwproces is MASCOT erg duidelijk geweest met betrekking tot de veiligheid. Iedere medewerker was verplicht om een grondige veiligheidscursus te doorlopen alvorens met de werkzaamheden te beginnen. Dat benadrukte Peter Lysholt Hansen, de Deense ambassadeur in Vietnam, tijdens zijn openingstoespraak. Hij zei: »Ik weet dat er meer dan een half miljoen uren zijn gewerkt zonder dat er een arbeidsongeval is voorgekomen. Het is belangrijk goede werkomstandigheden en een veilige werkplaats te creëren voor medewerkers. Daar heeft MASCOT zich aan gehouden«.