Sociale verantwoordelijkheid

staat centraal in Vietnam
MASCOT Vietnam - Lunch
Dinsdag 16 Juni 2009
Na precies een jaar productie in Vietnam is het tijd om de balans op te maken. Hoe integreer je de Westerse cultuur en Deense werknemers in een gebied waar goede loon- en arbeidsomstandigheden niet vanzelfsprekend zijn?

Lees hier hoe MASCOT erin is geslaagd om een 15.000 m2 grote fabriek op te bouwen en waarom dit project vaak als voorbeeld in de media wordt gebruikt

Toen MASCOT in maart 2008 de deuren opende van een gloednieuwe nieuwe fabriek in het noorden van Vietnam, vormde de sociale verantwoordelijkheid direct een belangrijk onderdeel binnen het bedrijf. CEO Michael Grosbøl legt uit: »Het is belangrijk voor MASCOT om niet alleen een waarde te creëren voor het bedrijf, maar ook voor de gemeenschap en de omgeving waarin wij actief zijn. Wij doen dit door verantwoordelijk op te treden, te zorgen voor stabiliteit binnen de organisatie en goed te zorgen voor onze werknemers«.

Goede werkomstandigheden

MASCOT werkt nauw samen met de lokale instanties in de Hai Duong provincie waar de fabriek van MASCOT gevestigd is. MASCOT is de eerste buitenlandse onderneming in Vietnam met een eigen douanedepot. In de fabriek zijn circa 700 medewerkers werkzaam onder meer in de naaiateliers, de quiltproductie, het magazijn en de administratie. Voormalig hoofd van de zakelijke afdeling bij de Deense ambassade in Hanoi, Thomas Bo Pedersen, is CEO van de fabriek in Vietnam. Hij is vertrouwd met Vietnam en haar inwoners: »De buitenlandse investeringen zijn in Vietnam de afgelopen jaren sterk toegenomen waardoor er veel goede arbeidsmogelijkheden zijn. Om goede werknemers aan te trekken en te behouden is het belangrijk dat MASCOT de beste werkomstandigheden voor haar medewerkers creëert«. Een eigen kliniek
Een arts en een verpleegkundige zijn fulltime in dienst in de nieuwe fabriek. Alle medewerkers kunnen hier, indien noodzakelijk, behandeld worden en advies krijgen op het gebied van gezondheidzorg en ziektepreventie. De onderneming heeft onlangs voor alle medewerkers een bijeenkomst gehouden over AIDS. Voor deze bijeenkomst was een bekende aids activist uitgenodigd die haar persoonlijke verhaal vertelde. Zij is zelf door aids getroffen en gaf onder andere informatie over hoe men zich tegen AIDS kan beschermen. Dit heeft geleid tot veel belangstelling in de media, waaronder de Vietnamese televisie, omdat dit initiatief van MASCOT nog nooit eerder in Hai Duong heeft plaatsgevonden.

Aantrekkelijke werkplek

Naast een goede gezondheidszorg heeft MASCOT goede arbeidsomstandigheden gecreëerd om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken en te behouden. Het personeel in de fabriek in Vietnam wordt beloond met een goed salaris en er is sprake van een 8-urige werkdag. Dit in tegenstelling tot de lange werkdagen in bijvoorbeeld de Chinese fabrieken. Bovendien krijgen alle werknemers gratis eten in de kantine, betaald zwangerschapsverlof en een lidmaatschap bij een vakbond. Deze voorwaarden zijn voor ons vanzelfsprekend, maar de situatie hier in Vietnam is volledig anders. Hierdoor is MASCOT een aantrekkelijke werkplek voor de Vietnamezen, aldus Thomas Bo Pedersen.

MASCOT als voorbeeldbedrijf

Vorig jaar werd Mascot bekroond door de Hai Duong provincie en de Vietnamese ministerie van Planning en Investeringen als voorbeeldbedrijf voor particuliere investeerders in Vietnam. Dit is het resultaat van de goede gezondheidszorg en arbeidsomstandigheden die MASCOT haar medewerkers biedt. »Wij worden vaak aangehaald als voorbeeld in zowel de Vietnamese als Deense media. Verplaatsing van productie naar lage loonlanden mag niet ten koste gaan van de sociale rechten. MASCOT werkt vanuit een Corporate Social Responsibility filosofie en heeft een speciale gedragscode voor toeleveranciers en fabrikanten«, zegt Thomas Bo Pedersen.

Code of Conduct

Ook als samenwerkingspartner heeft MASCOT een goede reputatie. De Corporate Code of Conduct is voornamelijk gericht leveranciers over de hele wereld die met MASCOT samenwerken. Dit heeft betrekking op de regels op het gebied van milieu, gezondheid, mensenrechten en werkomstandigheden. De leveranciers van MASCOT moeten voldoen aan de wet- en regelgeving en de productieomstandigheden moeten voldoen aan de standaard en geen risico vormen voor de gezondheid van de werknemers. Kinderarbeid is ten strengste verboden en de MASCOT inspecteurs moeten de mogelijkheid hebben om de omstandigheden bij leveranciers te allen tijde te controleren.

Een schouderklop voor Mascot

In januari werd het Vietnamese Nieuwjaar gevierd en het personeel heeft twee weken vakantie. Veel bedrijven ondervinden problemen, want na deze periode komt 20-30% niet opdagen op het werk. Veel Vietnamezen gebruiken de vakantie om nieuw werk te zoeken. Bij MASCOT kwamen er drie werknemers niet opdagen en dit was voor algemeen directeur Michael Grosbøl voor een gezond teken: »Wij zien dit als een schouderklop en een goed teken. Sociale verantwoordelijkheid is geen oplossing dat men gebruikt wanneer er problemen ontstaan. Het is een continu proces dat voortdurend moet worden omgezet in actie. Wij doen dit door ons vast te houden aan onze bedrijfsethiek en door het creëren van goede arbeidomstandigheden voor onze werknemers in Vietnam«, aldus Michael Grosbøl.