MASCOTs productie

in Bangladesh
Bangladesh 2013
Zondag 26 Mei 2013

Net als veel andere kledingproducenten worden er in Bangladesh voor MASCOT artikelen geproduceerd, voornamelijk T-shirts en sweatshirts. Een aantal jaren geleden hebben wij proefbestellingen laten produceren in de fabriek die in april 2013 is ingestort.

Dit betrof in totaal minder dan 10 proefbestellingen, waarvan de laatste in 2011 werd geproduceerd. Het ging daarbij om ongeveer 1500 stuks, wat de minimale afname was voor proefbestellingen. Ter vergelijking: MASCOT produceert jaarlijks meer dan 4 miljoen stuks werkkleding.

Alleen proefbestellingen

MASCOT produceert het overgrote deel (ongeveer 90%) van haar producten in Vietnam waar wij onze eigen MVO-gecertificeerde fabriek hebben (SA 8000 gecertificeerd). De overige producten worden kant en klaar ingekocht bij verschillende leveranciers in met name Bangladesh, waarbij circa 90% wordt geproduceerd door één en dezelfde leverancier waar wij reeds meerdere jaren een goede samenwerking mee hebben. Deze leverancier heeft vanzelfsprekend een fabriek die voldoet aan de tien richtlijnen van UN Global Compact. De overige productie, vaak kleinere bestellingen, vindt plaats in andere fabrieken. Dit was ook het geval met de proefbestellingen die geplaatst werden bij Phantom Tac, gevestigd in het ingestorte textielcomplex Rana Plaza. Dit bleef bij slechts een paar proefbestellingen omdat de kwaliteit van de goederen niet voldeed aan onze kwaliteitseisen, wat betekende dat MASCOT de samenwerking stopte. De waarde van deze bestellingen was zo klein dat deze niet kan worden gemeten in een percentage van MASCOTs omzet.

De fabriek doorstond de audit

Als MASCOT van plan is om te gaan samenwerken met een nieuwe leverancier, laat MASCOT een audit uitvoeren door een extern, onafhankelijk instituut. MASCOTs auditrapportage is gebaseerd op de 10 richtlijnen van UN Global Compact. Deze richtlijnen omvatten onder andere de eisen met betrekking tot de werkomgeving van de werknemers, de leeftijd, de loonvoorwaarden en het milieuprofiel van de fabriek. Dit gebeurde in 2010 ook bij de ingestorte fabriek (uitgevoerd door een onafhankelijke agent van UL) en de fabriek werd goedgekeurd voor de productie van de proefbestellingen.
De fabriek was bovendien goedgekeurd door de BSCI.

MASCOT past de procedures aan

Tot nu toe was de beoordeling van het gebouw niet een vereiste in MASCOTs auditrapportage, maar dit is nu ook een onderdeel van de audit geworden. MASCOT staat bekend om haar strenge eisen en een bouwtechnische beoordeling is een logische uitbreiding van de vele eisen die wij reeds aan onze leveranciers stellen. MASCOT heeft daarom in Bangladesh reeds een beoordeling aangevraagd van het fundament van het gebouw waar het overgrote deel van onze kant en klare producten wordt geproduceerd. Wij hopen, net als de rest van de wereld, dat tragedies in textielfabrieken zoals in Bangladesh nooit meer gebeuren.

Feiten over MASCOTs productie in Azië

  • Ongeveer 90% van MASCOTs kleding wordt geproduceerd in MASCOT eigen fabrieken in Vietnam (SA 8000 gecertificeerd).
  • De laatste ca. 10% betreft kant en klare producten, voornamelijk T-shirts, sweatshirts en poloshirts die MASCOT niet kan produceren in haar fabrieken in Vietnam.
  • Ongeveer 90% van deze producten wordt door één leverancier in Bangladesh, geproduceerd. MASCOT werkt al meerdere jaren samen met deze leverancier en deze fabriek voldoet aan de 10 richtlijnen van UN Global Compact.
  • Het resterende kleine deel wordt door andere –geauditeerde- leveranciers geproduceerd en betreft meestal kleinere bestellingen.